Απο το 2022-2023 ξεκινά το μεγάλο “ζόρι”

«Είναι αδύνατον επιχειρήσεις πάρα πολύ μικρές να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αργά χθες βράδυ στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο από όπου βρίσκεται, απαντώντας σε ερώτηση γιατί προδίκασε, σε συνέντευξή του, ότι οι μικρές επιχειρήσεις με 2-3 εργαζόμενους είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν.

«Δεν προδίκασα τίποτα τέτοιο. Ρωτήθηκα για ποιο λόγο από τις συνολικά 830.000 ελληνικές επιχειρήσεις αυτές οι οποίες δύνανται να χρηματοδοτηθούν, να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, είναι περίπου 40.000. Και εξήγησα ότι δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά είναι φαινόμενο δεκαετιών, ότι είναι αδύνατον επιχειρήσεις πάρα πολύ μικρές να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.


Η πρόληψη η πραγματική θέλει κουράγιο ...


   Σιγά-σιγά, πολλά θέματα “ταμπού” που αφορούν την ελληνική οικονομία φαίνεται, τελικώς, να “μπαίνουν στο τραπέζι”…
Ένα από αυτά είναι η βιωσιμότητα και η προοπτική της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…
Και γράφω “επιτέλους” με κεφαλαία διότι αυτό το θέμα ελάχιστα απασχολούσε τους αναλυτές και τους επιστήμονες ερευνητές τις τελευταίες δεκαετίες -παρεκτός ελαχίστων-, παρότι είχε, έχει και θα έχει την ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΗ σημασία για το μέλλον της οικονομίας μας ΚΑΙ της κοινωνίας μας…
Ευτυχώς, λοιπόν, ξυπνάμε και θέτουμε σήμερα το δάχτυλο επί του “τύπου των ήλων”…
Τηλεγραφικά, λοιπόν….
“Αρκεί για την επιβίωση του μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας οι συγχωνεύσεις ή η διευκόλυνση του δανεισμού τους;”
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο αρκεί, δυστυχώς…
Οι συγχωνεύσεις και πολύ δύσκολες είναι και παρακινδυνευμένες, εξαιτίας της ανεπαρκούς τεχνογνωσίας των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας, που καλούνται σήμερα να ενεργοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση…
Η απλή διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης, δυστυχώς για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μου μοιάζει -θα το πω σκληρά…- με δωρεάν γεύμα στον ήδη νεκρό…
Και, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε;
Συγχωρήστε μου την απαίτηση, αλλά αν θέλετε όντως ολοκληρωμένα την άποψη μου πρέπει να διαβάσετε τα ακόλουθο βιβλίο μου, καταρχάς…
Και μετά είμαι στην διάθεση σας για συζήτηση…
Αλλιώς, η συζήτηση δεν θα έχει νόημα…


Η πρόληψη η πραγματική θέλει κουράγιο ...


*** Ο Δρ. Χάρης Βλάδος είναι Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο αντικείμενο των «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων», στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Τέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης)






pluralismos

pluralismos





 

Απο το 2022-2023 ξεκινά το μεγάλο “ζόρι”