Τα τατουαζ γινονται πιο ασφαλη !

Για την προστασία μας από χρόνιες αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, περισσότερες από 4000 επικίνδυνες χημικές ουσίες σε μελάνια τατουάζ και μόνιμο μακιγιάζ θα περιοριστούν στην ΕΕ από τις αρχές του 2022 …





Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της υγείας των πολιτών της ΕΕ από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που περιέχονται στα μείγματα μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ. Με έναν νέο περιορισμό που θεσπίστηκε σύμφωνα με τη χημική νομοθεσία της ΕΕ, στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ προστατεύονται εξίσου, ανεξάρτητα από τη χώρα που κατασκευάζεται, στην ΕΕ ή όχι, απο τη χημική σύσταση που έχει το μελάνι των τατουάζ.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, δήλωσε: “ Η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για τη διασφάλιση της ασφάλειας των χημικών που χρησιμοποιούνται σε καθημερινά προϊόντα και σήμερα περιορίζει τη χρήση επικίνδυνων ουσιών σε μελάνια που χρησιμοποιούνται για τατουάζ. Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ το έχουν ήδη πράξει, αλλά με αυτόν τον περιορισμό στοχεύουμε στην εναρμόνιση αυτών των μέτρων σε επίπεδο ΕΕ και στη βελτίωση της προστασίας των πολιτών. Αυτός ο περιορισμός είναι αποτέλεσμα μιας καλής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων και των κρατών μελών με τη συμμετοχή της βιομηχανίας και των ΜΚΟ ”.

Αντίστοιχα ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius, δήλωσε: “ Η υγεία και η ευημερία των πολιτών μας είναι η προτεραιότητά μας. Εκτός από τις αλλεργίες και τα δερματικά προβλήματα, οι τοξικές χημικές ουσίες που βρίσκονται στα μελάνια τατουάζ μπορούν να προκαλέσουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως ο καρκίνος. Το τατουάζ είναι όλο και πιο δημοφιλές στην Ευρώπη. Γι ‘αυτό είναι επείγον να ρυθμίσουμε αυτές τις χημικές ουσίες τώρα ”.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια συγκέντρωσης που καθορίζονται είτε για ομάδες ουσιών είτε για μεμονωμένες ουσίες όπως ορισμένα αζώδια και καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), μέταλλα και μεθανόλη.





Μέχρι στιγμής, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικούς εθνικούς κανόνες για τον περιορισμό των χημικών σε μελάνια τατουάζ.
Με τον περιορισμό που εγκρίθηκε, θα υπάρξουν εναρμονισμένοι κανόνες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά από μια μεταβατική φάση.

Από εκείνη τη στιγμή, τα μελάνια τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ που περιέχουν τις ουσίες που αναφέρονται, σε ποσότητες που υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια, δεν μπορούν πλέον να διατίθενται στην αγορά και να χρησιμοποιούνται στην ΕΕ.