Καστανο γλυκο του κουταλιου

«Tο κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι»





ΥΛΙΚΑ:
🔸2 κιλά κάστανα
🔸2 κιλά ζάχαρη
🔸1 λοβό βανίλιας
🔸3 κουτ. σούπας στυμμένο λεμόνι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
👉Χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα – μόνο το φλούδι και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200° C.
👉Τα καθαρίζουμε προσεκτικά.
👉Αν έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι, βάζουμε τα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει, το αφαιρούμε προσεκτικά με την βοήθεια μιας βελόνας.
👉Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1½ λίτρα νερό και το ξυλάκι βανίλιας.
👉Όταν αρχίσει να βράζει, βάζουμε τα κάστανα μέσα, προσεκτικά, για να μην σπάσουν.
👉Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
👉Ρίχνουμε το λεμόνι, βράζουμε ακόμα 2 λεπτά και τα αποσύρουμε.
👉Βγάζουμε τη βανίλια , βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα , πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.