Μαγευτικά Χριστούγεννα στην υπέροχη Βόρεια Ιταλία

Φέτος τα Χριστούγεννα αποφασίσαμε να τα περάσουμε στην Ιταλία. Όχι η επιλογή δεν ήταν τυχαία μιας και έχουμε Ιταλούς φίλους εκεί και μας προσκάλεσαν να περάσουμε μαζί Ιταλικά Χριστούγεννα. Καθόλου άσχημη ιδέα είπαμε και έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε για πτήσεις Αγγλία- Ιταλία.

English Version

Γράφει και περιγράφει η Jenny Sountoulidou

Μια πολύ καλή επιλογή για όσους μένουν Midlands είναι το αεροδρόμιο το Birmingham. Κλείσαμε εισιτήρια με τη flybe από Birmingham προς το Μιλάνο.

H flybe είναι μια low cost εταιρία αλλά προσωπικά έμεινα πολύ ευχαριστημένη με την εξυπηρέτηση. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα! Ο προορισμός μας ήταν το χωριό Delebio πολύ κοντά στη Λίμνη Κόμο 80 χλμ βόρεια από το Μιλάνο.

Η πτήση πολύ ενδιαφέρουσα μιας και πετάς πάνω από τις Άλπεις. Πραγματική μαγεία!

Φτάσαμε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα νωρίς το απόγευμα ο καιρός πραγματικά τέλειος όπως και στην Ελλάδα. Μας περίμενε ταξί όπου θα μας πήγαινε στους φίλους μας στο Delebio. Η διαδρομή πολύ όμορφη καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι δίπλα από τη λίμνη και γύρω βουνά χιονισμένα στις κορυφές. Φτάνοντας στο Ιταλικό χωριό γνώριμες μυρωδιές από χωριάτικο τζάκι σε κατακλύζουν ωστόσο η αρχιτεκτονική αρκετά διαφορετική από τη δική μας. Ιταλική πιο πολύχρωμη και τα σπίτια πιο περιποιημένα Την επόμενη μέρα ήταν παραμονή Χριστουγέννων ‘Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Ιταλία τα μαγαζιά είναι ανοιχτά αυτή τη μέρα μέχρι αργά το απόγευμα. Ο κόσμος βγαίνει έξω κάνοντας ψώνια ή πίνοντας εξαίσιο Ιταλικό καφέ. Εμείς επισκεφθήκαμε ένα πολύ όμορφο χωριό την Chiavenna είναι πολύ κοντά στα Ελβετικά σύνορα και στο St Moritz.

Φάγαμε σε ένα εξαιρετικό Ιταλικό εστιατόριο με φοβερή θέα και φανταστικό φαγητό.

Την ημέρα των Χριστουγέννων οι Ιταλοί όπως φυσικά συμβαίνει παντού μαγειρεύουν και τρώνε οικογενειακά στο σπίτι.

Δεν είναι παράδοση η γαλοπούλα. Εμείς φάγαμε πρώτο πιάτο αλλαντικά είναι κλασσικό αυτό και μετά λαζάνια και χοιρινό με πουρέ. Για επιδόρπιο φάγαμε ένα ιταλικό γλυκό που λέγεται παντόρο, είναι κάτι σαν τσουρέκι που το συνοδεύουν με κρέμα ζαχαροπλαστικής που του απογειώνει τη γεύση. Εξαιρετικό γλυκό! Εννοείται πως ήπιαμε πολλά και καλά ιταλικά κρασιά.

Οι Ιταλοί έχουν φοβερή κουλτούρα στο φαγητό. Τρώνε και πίνουν αργά. Την ημέρα των Χριστουγέννων αρχίσαμε να τρώμε στη μία το μεσημέρι και μαζέψαμε το τραπέζι στις εννιά το βράδυ (not bad).

Ξημερώνοντας δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων πήραμε τα αυτοκίνητα και πήγαμε στη Varenna ένα χωριό πάνω στη λίμνη Κόμο. Είναι πανέμορφο.

Εκεί μπορείς να περπατήσεις δίπλα στη λίμνη να φας καταπληκτικό παγωτό να ψωνίσεις σουβενίρ από τα μαγαζάκια της περιοχής και φυσικά να πάρεις το ferry boat για να επισκεφτείς την άλλη μεριά τις λίμνης όπως το Bellagio όπου βρίσκονται τα πολύ ακριβά και ωραία σπίτια διασημοτήτων (George Clooney).
Δυστυχώς εμείς δεν είχαμε χρόνο να το κάνουμε αυτό αλλά νομίζω ότι αξίζει να διαθέσει κάποιος χρόνο για αυτό. Φεύγοντας από τη Varenna πήραμε το τρένο για Μιλάνο. Είναι περίπου μια ώρα η διαδρομή πραγματικά όμως πολύ όμορφη δίπλα στη λίμνη το μεγαλύτερο κομμάτι.

Φθάνοντας στο Μιλάνο καταλαβαίνεις αμέσως ότι βρίσκεσαι σε μια μεγαλούπολη! Κοσμοσυρροή, κίνηση στους δρόμους νέοι παντού να περπατάνε και πολλά μαγαζιά από εμπορικά με ρούχα και παπούτσια μέχρι εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία brasseries και άλλα τέτοια ωραία. Επισκεφθήκαμε την Duomo di Milano και τους κεντρικούς δρόμους με τα γνωστά μαγαζιά μεγάλων οίκων μόδας.

Το Μιλάνο είναι μια ακριβή πόλη και προσωπικά πιστεύω ότι είναι περισσότερο για αυτούς που ενδιαφέρονται για μόδα και ψώνια παρά για τουρίστες που έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Βέβαια υπάρχει και η Σκάλα του Μιλάνο που αξίζει κανείς μα επισκεφτεί. Την επόμενη μέρα πετάξαμε πίσω για Αγγλία. Θέλαμε σίγουρα να κάτσουμε μερικές μέρες ακόμη για να δούμε και άλλα μέρη αλλά δεν υπήρχε χρόνος δυστυχώς. Η Ιταλία μας αποζημιώνει κάθε φορά. Ίσως είναι ο καιρός που μοιάζει με τον Ελληνικό ίσως οι άνθρωποι που είναι το ίδιο ζεστοί, το καλό φαγητό,όλα αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε τόσο οικεία! Ευχαριστούμε τόσο πολύ Riccardo και Kati για την φιλοξενία ! Θα ξαναέλθουμε σύντομα!

Jenny Sountoulidou

Χριστούγεννα 2017