Συμβαντα της 4ης Ιουνιου

Ιστοριες της 4ης Ιουνιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα









μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο


Πριν τον 19ο Αιώνα

780 π.Χ. Γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.
470 π.X. Γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος, Σωκράτης
1070 Σε μία σπηλιά στο γαλλικό χωριό Ροκφόρ παρασκευάζεται για πρώτη φορά το ομώνυμο τυρί.
1456 Οι Οθωμανοί Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.
1666 Ανεβαίνει στο Παρίσι το έργο ο «Μισάνθρωπος», που έκανε τον Μολιέρο ευρύτερα γνωστό στη Γαλλία.
1697 Γεννιέται ο Γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Κενέ, ιδρυτής της σχολής των φυσιοκρατών και θεμελιωτής της πολιτικής οικονομίας.
1783 Οι αδερφοί Ζακ και Ζοζέφ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη δημόσια παρουσίαση ενός μη επανδρωμένου αερόστατου.
1798 Πέθανε ο Τζιάκομο Καζανόβα, Ιταλός καρδιοκατακτητής και συγγραφέας.


Στον 19ο Αιώνα

1827 Ο ελληνικός στόλος, υπό τον ναύαρχο Κόχραν, αποτυγχάνει να καταστρέψει τον αιγυπτιακό στόλο στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
1876 Ένα τρένο-εξπρές, το Transcontinental Express, φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, έχοντας διασχίσει τη διαδρομή, σε χρόνο-ρεκόρ για την εποχή, σε 83 ώρες και 39 λεπτά.
1878 Υπογράφεται η συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία παραχωρείται η Κύπρος από την Οθωμανική αυτοκρατορία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν μια μυστική διμερής συμφωνία, μεταξύ Τουρκίας και Αγγλίας. Κατόπιν της παραπάνω συνομολόγησης, 24 ημέρες μετά, στις 28 Ιουνίου υψώνεται επίσημα στη Λευκωσία η αγγλική σημαία οπότε και σηματοδοτείται η έναρξη της Αγγλικής κατοχής της Κύπρου, εξ ου καλείται η συνθήκη αυτή και ως συνθήκη Κύπρου. Πρώτος κυβερνήτης – Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου ήταν ο υποστράτηγος Sir Garnet Joseph Wolseley τον οποίον υποδέχθηκε προσφωνώντας τον ο τότε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος Γ΄.
1896 Ο Χένρυ Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη, το «Τετράκυκλο». Δεν είναι παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που πιάνει μέγιστη ταχύτητα 32 χλμ/ώρα.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1917 Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια και η Επιτροπή Βραβείων Πούλιτζερ απονέμουν για πρώτη φορά τις ομώνυμες διακρίσεις.
1919 Το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει την προσθήκη του άρθρου 19 στο Σύνταγμα, το οποίο δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα της ψήφου.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1926 Στην Αθήνα, οι πρόσφυγες, με την υποστήριξη και του ντόπιου πληθυσμού, προβαίνουν ομαδικά στην κατάληψη οικοπέδων και την ανέγερση πρόχειρων παραπηγμάτων. Η παγκαλική δικτατορία στέλνει τη Χωροφυλακή, που χτυπά και καταστρέφει τα κτίσματα.
1928 Το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας καταδικάζει 37 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος σε πολυετείς ποινές κάθειρξης (μεταξύ τους και τον Αντόνιο Γκράμσι).
1929 Γεννήθηκε στα Γιάννινα ο Κάρολος Παπούλιας, τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
1936 Το Λαϊκό Μέτωπο (συμμαχία σοσιαλιστών – κομμουνιστών) σχηματίζει την πρώτη κυβέρνηση στη Γαλλία, με πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ.
1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί ναζί καταλαμβάνουν τελικά το λιμάνι της Δουνκέρκης στη Βόρειο Γαλλία και οι δυνάμεις των Συμμάχων -338.000-αποχωρούν από την περιοχή. Ο Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Winston Churchill, εκφωνεί λόγο στη Βουλή, κατά την ημέρα που ο τελευταίος Άγγλος στρατιώτης επιστρέφει στην πατρίδα του. Στο λόγο του, περιγράφει το θαύμα της σωτηρίας από τη Δουνκέρκη, προειδοποιώντας όμως για μια επικείμενη εισβολή.
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η μάχη του Midway, μεταξύ Η.Π.Α και Ιαπωνίας, σε θάλασσα και αέρα με νίκη των Η.Π.Α. Κράτησε 4 ημέρες και η Ιαπωνία έχασε 4 αεροσκάφη μεταφοράς ενώ οι Η.Π.Α μόνο 1. Θεωρείται από τις πιο νικηφόρες μάχες του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.
1944 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ρώμη είναι η πρώτη πρωτεύουσα χώρας του Άξονα, που πέφτει στα χέρια των Συμμάχων.
1944 Γεννιέται ο Λάκης Κομνηνός, έλληνας ηθοποιός.


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1946 Ο στρατηγός Χουάν Περόν ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Αργεντινής.
1951 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας.
1961 Ο Σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουστσόφ, ζητά τη διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου Βερολίνου.
1970 Η Τόγκα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.
1970 Γεννιέται η Ιζαμπέλα Σκορούπκο, πολωνίδα ηθοποιός, ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ.
1971 Πεθαίνει στη Βουδαπέστη σε ηλικία 86 ετών ο Γκέοργκ Λούκατς, ένας από τους σημαντικότερους μαρξιστές φιλοσόφους και θεωρητικούς της λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.
1975 Γεννιέται η Αντζελίνα Τζολί, αμερικανίδα ηθοποιός.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1989 Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.
1991 Έπειτα από παρατεταμένες κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο (Εργατικό Κόμμα) στην Αλβανία παραιτείται.
1994 Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.
1996 Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, μετά την αμφισβήτηση από τούρκο αξιωματούχο της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου. Η νέα πρόκληση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδιασμού νατοϊκής άσκησης στο στρατηγείο της Νάπολης. Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εγγράφως να μην συμπεριληφθεί η νήσος στην περιοχή που θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση, ισχυριζόμενος ότι το νησί αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή και κάνοντας λόγο για γκρίζα περιοχή.
1996 Ο ευρωπαϊκός πύραυλος «Αριάν 5», στην παρθενική του πτήση, παρεκκλίνει της πορείας του και εκρήγνυται μόλις 40 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του.
1997 Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τοτε αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου


Στον 21ο Αιώνα

2001 Πέθανε ο ηθοποιός, Ντίνος Ηλιόπουλος. (Γεν. 12/6/1915)

2006 Κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό. Υπό την απειλή όπλου και χειροβομβίδων, ελικόπτερο απογειώνεται από τον Άγιο Κοσμά, προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών και παραλαμβάνει τους Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριτζάι.

2007 Πεθαίνει ο Σωτήρης Μουστάκας, ένας ακόμα σπουδαίος ηθοποιός, με καταγωγή από την Λεμεσό της Κύπρου. (Γεν. 17/9/1940)

2008 Πέθανε ο Νίκος Σεργιανόπουλος, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 24/9/1952)

2017 Τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Μπόροου Μάρκετ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι και 48 τραυματίσθηκαν από τρεις ή πέντε,σύμφωνα με πληροφορίες, Ισλαμιστές φονταμενταλιστές.










Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων



Το “Έπος” του 2015





Το “Έπος” του 2015 στα διεθνή δίκτυα






Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες