Ιστοριες της 19ης Μαρτιου

Συμβαντα της 19ης Μαρτιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα






μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο


Στον 19ο Αιώνα

1831 Η τράπεζα Citibank της Νέας Υόρκης γίνεται η πρώτη τράπεζα που ληστεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι δράστες αφαιρούν 245.000 δολάρια.

1848 Γεννήθηκε ο Γουάιτ Ερπ, διάσημος σερίφης της Άγριας Δύσης. (Θαν. 13/1/1929)

1895 Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία “Εξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ” (La sortie des usines Lumiere), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Στον 20ο Αιώνα

1900 Πέθανε η Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα, Ελληνίδα ζωγράφος. (Γεν. 1821)

1914 Πεθαίνει ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Τζουζέπε Μερκάλι, γνωστός και για την κλίμακα μέτρησης της έντασης των σεισμών που δημιούργησε.

1916 Πραγματοποιείται η πρώτη εναέρια πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ, όταν 8 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώνονται για να συνδράμουν στην επιχείρηση σύλληψης του Μεξικανού επαναστάτη, Πάντσο Βίλα.

1917 Το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει ότι οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο πρέπει να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα.

1920 Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και συνάπτει χωριστή Συνθήκη Ειρήνης με τη Γερμανία (μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου). Ακολούθως, οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ), από την οποία θα συνεχίσουν να απέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου.

1932 Στην Αυστραλία, εγκαινιάζεται η Γέφυρα του Σίδνεϊ.

1933 Γεννήθηκε ο Φίλιπ Ροθ, Αμερικανός συγγραφέας. («Αμερικανικό Ειδύλλιο», «Παντρεύτηκα έναν κομουνιστή», «Ανθρώπινη Κηλίδα»)

1944 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην πρώην σύμμαχό τους Ουγγαρία και την καταλαμβάνουν. Αιτία υπήρξε η προσέγγιση της ουγγρικής κυβέρνησης του Μίκλος Χόρτι με τους Συμμάχους (πλην της Σοβιετικής Ένωσης), με την προοπτική αλλαγής στρατοπέδου με αντάλλαγμα τη διατήρηση της εξουσίας στην Ουγγαρία.

1945 Ο Αδόλφος Χίτλερ δίνει την διαταγή «Νέρων», βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει μονάχα καμένη γη. Καταστρέφονται όλα τα εργοστάσια, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα μαγαζιά στη Γερμανία για να μην μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι σύμμαχοι.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1960 Μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Αγγλία τα οστά του μεγάλου ποιητή, Ανδρέα Κάλβου.

1964 Πρωτολειτουργεί το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία με την Ιταλία.

1970 Πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση στην Ιστορία μεταξύ των ηγετών της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (Ανατολικής) της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ και Βίλι Στοφ, αντίστοιχα.

1983 Δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας “Βραδυνή”, Τζόρτζης Αθανασιάδης.

Στον 21ο Αιώνα

2004 Η Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα γίνεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτή τη θέση.










Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων



Το “Έπος” του 2015








Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες