Ο Ερντογάν προετοιμάζει τους Τούρκους για χειρότερες μέρες

«Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας γνωρίζει ότι η αποστολή του δεν θα είναι εύκολη. Όταν διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο Ερντογάν ο Νουρεντίν Νεμπατί έγραφε στο Twitter “Αλλάχ κάνε το εύκολο, μην το κάνεις δύσκολο!”».





Τα παραπάνω σημειώνει σε ανταπόκριση το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND με τίτλο «Όταν ο υπ. Οικονομικών ζητά τη βοήθεια του Αλλάχ». Σημειώνει η γερμανική ιστοσελίδα: «Ο πρόεδρος Ερντογάν περιμένει θαύματα από τον νέο υπουργό, ο οποίος θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια αναζωογονώντας την οικονομία με φθηνό χρήμα και παράλληλα να ενισχύσει την τουρκική λίρα και να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.



Μέχρι στιγμής τίποτα δεν δείχνει ότι τα αποκαλούμενα “Erdonomics” λειτουργούν. Οι τιμές των λαχανικών διπλασιάστηκαν, επειδή οι παραγωγοί δαπανούν περισσότερα για ρεύμα, καύσιμα και εισαγόμενα λιπάσματα. Ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα. Πολλοί ανταλλάσσουν αμέσως το μισθό τους σε δολάρια ή ευρώ δίνοντας άθελά τους ώθηση στις πιέσεις σε βάρος της τουρκικής λίρας. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι ανησυχίες για την σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος στην Τουρκία. Πολλές επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες να εξυπηρετήσουν δάνεια σε ξένο νόμισμα. Οι τράπεζες απειλούνται με στάση πληρωμών.



Ο πρόεδρος Ερντογάν επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση σε “βαρόνους του χρήματος”, “κερδοσκόπους” και “σαμποτέρ”. Προσπαθεί να παραμυθιάσει τα ακροατήριά του ισχυριζόμενος ότι στη Γερμανία οι άνθρωποι παίρνουν τρόφιμα με δελτίο. Στις επικρίσεις κατά της πολιτικής του απαντά όπως πάντα: με καταστολή. Δεκάδες διαδηλωτές κατά της πολιτικής του συνελήφθησαν. Ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι χώρα του βρίσκεται σε “πόλεμο για την οικονομική της ανεξαρτησία” και μοιάζει να προετοιμάζει τους Τούρκους για ακόμα χειρότερες μέρες».


Source/Πηγή: Deutsche Welle