Νηστεια και Σεροτονινη

Σήμερα σας προχωρώ λίγο περισσότερο.

Σκόπιμη νηστεία και θρησκευτική νηστεία έχουν ιδιαίτερα ψυχολογικά αποτελέσματα , κατάληγε ο Gerald Huether, νευροβιολόγος στο Goettingen της Γερμανίας. Οι σπουδές του με ζώα, καθώς και με ανθρώπους κατά την διαμονή τους σε κλινική για νηστεία, δείχνουν ότι η νηστεία εντείνει τις επιδράσεις του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.


Τοξικοτητα στο παχυ εντερο


Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που παράγει θετική διάθεση ως αποτέλεσμα της συνεχής αρμονίας όλου του νευρικού συστήματος. Ο Huether κάνει επίσης μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τις ορμόνες του άγχους (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη και κορτιζόλη) σε συνδυασμό με τη νηστεία. Μετά από μια παροδική άνοδο των επιπέδων ορμονών στρες, τα επίπεδα φτάνουν κάτω από την αρχική τιμή, εάν οι άνθρωποι νηστεύουν εσκεμμένα.


Τοξικοτητα στο παχυ εντερο


Η σκόπιμη νηστεία μπορεί να προκαλέσει συνειδητοποιήσεις σχετικά με την ακεραιότητα του ατόμου. Για αυτό, η νηστεία είναι μια μέθοδος που, με σύγχρονους όρους, χαρακτηρίζεται ως “αναζήτηση ενόρασης”. Η λιμοκτονία, από την άλλη πλευρά, προκαλεί συναισθήματα φόβου και εκνευρισμού. Το άτομο που βιώνει αυτό το είδος πείνας είναι υπό πίεση, παραμένει αγχωμένο, και φοβάται για τη ζωή της/ του. Τα αποτελέσματα αρμονίας της σεροτονίνης καλύπτονται από την ανησυχία και την αναζήτηση φαγητού. Αυτό αναφέρεται κυρίως στην χρονιά πείνα και τον υποσιτισμό.


Τοξικοτητα στο παχυ εντερο


Είναι καταπληκτικό το πόσο η νηστεία αυθόρμητα και φυσιολογικά αυξάνει τα εναρμονιστικά αποτελέσματα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Υπάρχουν διάφορα ερεθιστικά και αναζωογονητικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, όπως το αίσθημα των διακοπών και η ομαδική εμπειρία, χαλαρωτικά μασάζ, αποκόλληση από τους παράγοντες του άγχους και τον προσωρινό σκόπιμο χωρισμό από εταίρους, φίλους και οικογένεια.