«Tο κάστανο θέλει κρασί και το καρύδι μέλι και το κορίτσι φίλημα πρωί και μεσημέρι»
ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά κάστανα
2 κιλά ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
3 κουτ. σούπας στυμμένο λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα – μόνο το φλούδι και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200° C.
Τα καθαρίζουμε προσεκτικά.
Αν έχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι, βάζουμε τα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει, το αφαιρούμε προσεκτικά με την βοήθεια μιας βελόνας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1½ λίτρα νερό και το ξυλάκι βανίλιας.
Όταν αρχίσει να βράζει, βάζουμε τα κάστανα μέσα, προσεκτικά, για να μην σπάσουν.
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Ρίχνουμε το λεμόνι, βράζουμε ακόμα 2 λεπτά και τα αποσύρουμε.
Βγάζουμε τη βανίλια , βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα , πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.