Ιστοριες της 30ης Μαιου :
Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν
Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του
Παρακάτω τα άπαντα
μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο
Πριν τον 19ο Αιώνα
1381 Ξεσπά η Εξέγερση των Χωρικών (Peasants’ Revolt), η πρώτη μεγάλη λαϊκή εξέγερση στην Αγγλία, με κύριο αίτιο το δυσβάστακτο χαράτσι, που επέβαλε στους υπηκόους του ο νεαρός βασιλιάς Ριχάρδος Β’.
1431 Η Ιωάννα της Λωραίνης Γαλλίδα ηρωίδα, καίγεται στην πυρά, από τους Άγγλους, στη πόλη Ρουέν της Γαλλίας, σε ηλικία 19 μόλις ετών. Η Καθολική εκκλησία την ανακήρυξε Αγία το 1920 και για τους Γάλλους θεωρείται επίσης Αγία και προστάτιδά τους.
1640 Πέθανε ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος.
1672 Γεννήθηκε ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας (1682-1725). (Θαν. 28/1/1725)
1778 Πέθανε ο Βολτέρος, φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος. (Γεν. 21/11/1694)
Στον 19ο Αιώνα
1814 Γεννιέται ο Μιχαήλ Μπακούνιν, Ρώσος φιλόσοφος και ο θεωρητικός του αναρχισμού.
1826 Πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κατά κόσμον Γεώργιος Κόζης, ο μητροπολίτης που ύψωσε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. (Γενν. 1771)
1828 Ο Τσάρος Νικόλαος Α΄ αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια, κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, ως οικονομική στήριξη 500.000 ρούβλια.
Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1908 Γεννιέται ο Χανς Όλοφ Γκόστα Αλφβέν, Σουηδός φυσικός και νομπελίστας.
1909 Γεννιέται ο Μπένι Γκούντμαν, αμερικανός κλαρινετίστας, ο «βασιλιάς του σουίνγκ». (Θαν. 13/6/1986)
1912 Πεθαίνει ο Ουίλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός πρωτοπόρος της αεροπλοΐας.
1912 Γεννιέται ο Τζούλιους Άξελροντ, Αμερικανός βιοχημικός
1913 Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος λήγει και επίσημα με την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου.
1917 Ο Αλέξανδρος Α’ ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου.
Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1931 Γεννιέται ο Γεράσιμος Αρσένης, έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. (Θαν. 19/4/2016)
1934 Γεννιέται ο Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας βετεράνος ποδοσφαιριστής και προπονητής.
1934 Γεννιέται ο Αλεξέι Λεόνωφ, Ρώσος κοσμοναύτης και ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο διάστημα.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος-Κατοχή : Κατά τις νυκτερινές ώρες, δύο 19χρονοι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ & της Νομικής αντίστοιχα, οι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, κατεβάζουν από τον ιστό που κυμάτιζε στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, την Γερμανική σημαία, ως μια πράξη αντίστασης στη Γερμανική κατοχή..
1941 Λήγει η Μάχη της Κρήτης, με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς.
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : Οι Βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Κολωνία στη Γερμανία επί 90 λεπτά, σύμφωνα με το σχέδιο Operation Millenium.
Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο
1951 Πεθαίνει στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ ο Χέρμαν Μπροχ, ένας από τους σημαντικότερους μοντερνιστές συγγραφείς της Αυστρίας. Ο Μπροχ είχε καταφύγει στις ΗΠΑ μετά από το “Άνσλους”, την προσάρτηση της Αυστρίας από τη ναζιστική Γερμανία. Από τις Εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο του “Οι αθώοι” (μετάφραση: Νίκος Λίβος): “Οι αθώοι” μάς δίνουν την πιο βαθιά και πιο έγκυρη έκφραση της βιωματικής γνώσης του ναζισμού. Στο μυθιστόρημα αυτό, ο Χέρμαν Μπροχ ανέλυσε το ναζισμό πριν από την πολιτική του επικράτηση, καταδεικνύοντας την ύπαρξή του στην καθημερινή ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις των κοινωνικών στρωμάτων που –ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση– τον εξέθρεψαν. Οι ήρωές του, εμπνευσμένοι από την όπερα του Μότσαρτ Ντον Τζιοβάνι, ζουν και δρουν χωρίς συνείδηση των κοινωνικών και πολιτικών συνεπειών των πράξεών τους, αμέτοχοι στα όσα συμβαίνουν γύρω τους, “αθώοι” και συνάμα συνένοχοι στην επερχόμενη βαρβαρότητα. Είναι ένας νέος τύπος “πολιτών του 20ού αιώνα”, που φέρνει στο νου τη σημερινή πραγματικότητα της αδιαφορίας και της πολιτικής απάθειας.
1952 Ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος 2159 που κατοχυρώνει το δικαίωμα των γυναικών όχι μόνο να εκλέγουν, αλλά και να εκλέγονται στις Δημοτικές και Βουλευτικές εκλογές. Παρόλα αυτά, οι Ελληνίδες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Νοέμβρη που ακολουθεί, αφού δεν έχουν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Στις επαναληπτικές εκλογές, ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, εκλέγεται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Ελλάδας, η Ελένη Σκούρα.
1960 Πεθαίνει ο Μπορίς Παστερνάκ, Ρώσος ποιητής, συγγραφέας, ο δημιουργός του μυθιστορήματος “Δόκτωρ Ζιβάγκο”, του οποίου η κυκλοφορία απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση και ο Παστερνάκ απειλήθηκε με εξορία. Το βιβλίο εκδόθηκε στην Ιταλία το 1957. Επίσης το 1958 του απενεμήθη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο, μετά από πολιτικές παρεμβάσεις το αρνήθηκε.
1962 Εκτελείται με απαγχονισμό στο Ισραήλ ο Adolf Eichmann, αξιωματούχος της Γκεστάπο, για τα ναζιστικά του εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. O Eicmann δεν μετανόησε, τουναντίον μια τελευταία του φράση ήταν : Ελπίζω κάποτε να με ακολουθήσετε όλοι.
1962 Η Μικτή Θεσσαλονίκης νικά 2-1 την Μπαρτσελόνα σε φιλικό παιγνίδι. Το νικητήριο γκολ πετυχαίνει ο Λώλος Χασεκίδης του Ηρακλή.
1962 Σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Χιλή.
1969 Οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν υπηρεσία.
1972 25 άτομα σκοτώνονται και 72 τραυματίζονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός», που υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή υπόθεση, βγαίνουν από αεροσκάφος της Air France και επιτίθενται σε πλήθος περίπου 300 ατόμων με χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα.
1974 Γεννιέται ο Κώστας Χαλκιάς, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως τερματοφύλακας. Υπήρξε μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
1975 Ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Δεβλέτογλου μιλάει για τον κρατικό προϋπολογισμό του 1975 που κατέθεσε στη Βουλή στις 18/3/1975, όποτε και άρχισε η συζήτηση επ’ αυτού, καθώς και για άλλα οικονομικά και φορολογικά θέματα
1975 Ο Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως Γεώργιος Ράλλης μιλά στη γερμανική γλώσσα σε Γερμανούς βουλευτές σε αίθουσα της Βουλής των Ελλήνων. Αναφέρεται στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στα προβλήματα που οφείλει να επιλύσει η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά την πτώση της Δικτατορίας
1975 Καθέλκυση φορτηγού πλοίου Νορβηγικών και Γαλλικών συμφερόντων στο Πέραμα
Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1976 Υποψήφιες του διαγωνισμού ομορφιάς «Miss Ευρώπη» παρελαύνουν. Το διαγωνισμό οργανώνουν ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), ο Δήμος Ρόδου, η Ένωση Ξενοδοχείων Ρόδου και η Ολυμπιακή Αεροπορία
1977 Πεθαίνει ο Βασίλης Ρώτας, έλληνας λογοτέχνης, που μετέφρασε στα ελληνικά όλα τα έργα του Γουίλιαμ Σέξπιρ. (Γεν. 23/4/1889)
1977 Γεννιέται ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, έλληνας ηθοποιός.
1990 Πραγματοποιείται η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και διαρκεί 5,5 ώρες.
1999 Η Κατερίνα Θάνου σπάει το ρεκόρ στα 100 μέτρα γυναικών, σημειώνοντας επίδοση 10.99.
Στον 21ο Αιώνα
2006 Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει βομβιστική επίθεση κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, έξω από το σπίτι του στο Λυκαβηττό. Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που είχε ενεργοποιηθεί με τηλεχειρισμό, είχε τοποθετηθεί σε σακβουαγιάζ που είχε αφεθεί σε ποδήλατο.
2017 Πεθαίνει ο αντιναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος. Επί Χούντας, εξελίχθηκε στον «μεγάλο μπελά» των Συνταγματαρχών, και η αντιστασιακή του δραστηριότητα περιλάμβανε βομβιστικές επιθέσεις και συμμετοχή στο Κίνημα του Ναυτικού για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr
Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες