Ιστοριες της 16ης Απριλιου

Συμβαντα της 16ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα




1973 – Συνέντευξη του ελληνικής καταγωγής τραγουδιστή Georges Guétary (Ζορζ Γκεταρί) κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού

1975 – Τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι

1976 – Επιστροφή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτριου Μπίτσιου από επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και δηλώσεις






μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο


Πριν τον 19ο Αιώνα

1705 Ο Ισαάκ Νεύτων χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Άννα.

Στον 19ο Αιώνα

1810 Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα, που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία

1828 Πέθανε ο ισπανός ζωγράφος, Φρανσίσκο Γκόγια

1834 Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα. Παρά την αντίδραση των δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ωστόσο, στη συνέχεια και υπό το βάρος της ογκούμενης λαϊκής οργής, η ποινή τους μετατράπηκε σε 20ετή κάθειρξη, ενώ μετά την ενηλικίωση του Όθωνα, το 1835, αμνηστεύτηκαν.

1844 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Ανατόλ Φρανς

1861 Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με τις Νότιες Πολιτείες της Συνομοσπονδίας, που είχαν επαναστατήσει. Αρχή του αμερικανικού εμφυλίου.

1895 Εκλογές στην Ελλάδα με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί της πολιτικής. Τη βουλευτική έδρα κέρδισε με 4 ψήφους διαφορά ο Μιλτιάδης Γουλιμής. Τότε ήταν που είπε το «ανθ’ ημών Γουλιμής» που χρησιμοποιούμε και στις ημέρες μας όταν θέλουμε να υποτιμήσουμε κάποιον, να τον υποβαθμίσουμε.

1889 Γεννήθηκε ο Αγγλος ηθοποιός, που άφησε εποχή ως Σαρλό, Τσάρλι Τσάπλιν. Ο Τσάπλιν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε –και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), η οποία σατίριζε το ναζισμό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά την κριτική που δέχτηκε πως ήταν «πέραν του δέοντος» πολιτική.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1919 Ο Μαχάτμα Γκάντι κηρύσσει την 16η Απριλίου ημέρα προσευχής και νηστείας στη μνήμη των Ινδών διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν από τους Βρετανούς, στη σφαγή του Αμριτσάρ. Με αυτήν την κίνηση, ο Γκάντι, εμμέσως πλην σαφώς εκφράζει την αντίδραση του στην κυβέρνηση της Βρετανίας

1921 Γεννήθηκε ο βρετανός ηθοποιός, Πίτερ Ουστίνοφ

1924 Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1943 Στην Θεσσαλονίκη χιλιάδες λαού, αψηφώντας τα κατασταλτικά μέτρα των δυνάμεων κατοχής, κατεβαίνουν σε διαδήλωση μπροστά στη Γενική Διοίκηση με αίτημα τη ματαίωση της επιστράτευσης που κήρυξαν οι Γερμανοί.

1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Νυρεμβέργη

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1947 Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.

1964 Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.

1970 Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την κυβέρνηση της χούντας γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1991 Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιν, Βρετανός σκηνοθέτης που διακρίθηκε για τις επικές ταινίες του (Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι”, “Λόρενς της Αραβίας”, “Πέρασμα στην Ινδία”)

Στον 21ο Αιώνα

2001 Στην Ελλάδα, θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση

2003 Υπογράφεται στην Αθήνα συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση 10 νέων μελών

2008 Πεθαίνει ο Αμερικανός μετεωρολόγος Έντουαρντ Λόρεντζ, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας».










Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων



Το “Έπος” του 2015



Το “Έπος” του 2015 στα μμε του εξωτερικού






Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες