Νέα Ζηλανδία (Aotearoa): Στη Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου!

Νέα Ζηλανδία: H “Χώρα του Μακριού Λευκού Σύννεφου”

Τη χαρακτηρίζουν τα τοπία απίστευτης ομορφιάς – για να χορτάσει ακόμη και το πιο πεινασμένο βλέμμα -, οι ευκαιρίες που δίνει για αμέτρητα extreme sports, η διαφορετική-πολυποίκιλη κουλτούρα της και τα σπάνια είδη ζώων και φυτών…

Απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, η μακρινή Νέα Ζηλανδία αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό, μια αξεπέραστη εμπειρία και ένα ταξίδι που ανοίγει νέους ορίζοντες, ξετυλίγοντας μπροστά σε κάθε επισκέπτη την απερίγραπτη ομορφιά της χλωρίδας, της πανίδας, καθώς και του πολιτισμού της.

pluralismos

Ξεκινώντας για ένα τέτοιο μακρινό ταξίδι, σίγουρα έχεις ακούσει αμέτρητα θετικά σχόλια για τη χώρα και… έχεις απομνημονεύσει, φυσικά, την τριλογία των ταινιών του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», τα γυρίσματα των οποίων έγιναν στο Νότιο Νησί. Άρα, είναι πολύ φυσικό να έχεις υπερβολικές απαιτήσεις από το μέρος που επισκέπτεσαι και να απογοητευτείς με το που αντικρίσεις έστω και μια αναντιστοιχία των περιγραφών. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί με τίποτα στην «Aotearoa», δηλαδή «Τη Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου» στη γλώσσα των πρώτων πληθυσμών του νησιού, των Maori.

Το όνομα αυτό της δόθηκε εξαιτίας ενός μύθου, σύμφωνα με τον οποίο το κανό του εξερευνητή Kupe καθοδηγούνταν από ένα μακρύ λευκό σύννεφο, κατά τη διάρκεια της ημέρας και από ένα μακρύ φωτεινό σύννεφο το βράδυ. Κατά την άφιξή τους στο συγκεκριμένο σημείο της γης, αυτός και το πλήρωμά του είδαν το μεγάλο σύννεφο να σταματά και να αιωρείται από πάνω του. Έτσι, ο Kupe ονόμασε τη γη «Aotearoa» (ao = σύννεφο, tea = λευκό, roa = μακρύ).

Φτάνοντας, λοιπόν, εκεί, και με μια πρώτη ματιά, παρατηρείς και θαυμάζεις την απεραντοσύνη των τοπίων. Η σχεδόν ανέγγιχτη φύση κυριαρχεί κατά μήκος του Νοτίου (κυρίως ορεινού, με πολύ ψηλές κορυφές) και Βορείου (λιγότερο ορεινού, αλλά με ενεργή ηφαιστειακή δράση) Νησιού, καθώς και των μικρότερων νησιών που συμπεριλαμβάνονται στη χώρα. Τα βουνά, οι καταρράκτες, τα ποτάμια, οι λίμνες και ο ωκεανός που τη βρέχει συνδυάζονται αρμονικά δίνοντας την αίσθηση της ισορροπίας. Όπου και να κοιτάξεις, ακόμη κι αν είσαι στο κέντρο της πόλης, τα ψηλά βουνά σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι μέρος ενός από τους πίνακες ζωγραφικής που προσπαθούν να αναπαραστήσουν λεπτομερώς την εικόνα πόλης-βουνού. Η νεότερη χώρα του πλανήτη – και τελευταία μάζα γης που ανακαλύφθηκε –  έχει το πλεονέκτημα να αποτελείται από αμέτρητα διαφορετικά τοπία, περιβάλλοντα και οικοσυστήματα, τα οποία βρίσκονται τόσο κοντά το ένα στο άλλο.

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων αποφασίζουν να «επενδύσουν τα χρήματά τους εδώ με στόχο να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να αποδείξουν ότι μπορούν κι εκείνοι να αντέξουν τις ποσότητες αδρεναλίνης που εξαπολύεται στο σώμα μέσα από τα extreme sports», δήλωσε μέλος της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τα άλματα στην εταιρεία A.J Hackett Bungy. Με τη φράση «Η αδρεναλίνη είναι νόμιμη», άνθρωποι από όλον τον κόσμο μαζεύονται στις κυριότερες «πρωτεύουσες» των αθλημάτων αυτών για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο bungy jumping από τη γέφυρα Kawarau, στο skydiving στην πόλη-λίμνη Wanaka, στο Canyon swing και στο jet boating στον ποταμό Shotover, στο heliski σε τρεις διαφορετικές πόλεις, στην υψηλότερη κούνια Nevis Arc, στο river surfing, στα canoeing, kayaking καθώς και στην ορεινή ποδηλασία σε όλη τη χώρα, στο Rotorua rafting και στο Flying Fox ride του Βορείου Νησιού και τέλος, στην πεζοπορία στους δύο παγετώνες που είναι προσπελάσιμοι. Είναι φανερό – από τους ανωτέρω διάσημους τόπους – ότι το Βόρειο Νησί διαφέρει αρκετά από το Νότιο και οι περισσότεροι από αυτούς που λατρεύουν αυτά τα αθλήματα επιλέγουν το Νότιο Νησί για τις περιπέτειές τους ενώ επισκέπτονται το Βόρειο κυρίως για τη φύση και την τουριστική του δύναμη, αν και εκεί προσφέρονται εξίσου συναρπαστικές δραστηριότητες.

«Συνεχίζοντας τις διακοπές σου, μόλις αποδείξεις ότι μπορείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και είσαι πια γεμάτος ενέργεια και αδρεναλίνη, έρχεται η ώρα να σκεφτείς ότι δεν μπορείς να αφήσεις τη χώρα αυτή χωρίς να γνωρίσεις κάποιες λεπτομέρειες του πολιτισμού και της φύσης της», είπε ο Μαζίντ Ελοφίρ, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Νότιο Νησί. Η Νέα Ζηλανδία έχει μια μοναδική και δυναμική κουλτούρα. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της ανάμιξης των εθίμων, συνηθειών και γλωσσών των πληθυσμών Maori με τους μη-Maori κατοίκους που ήρθαν από νησιά του Ειρηνικού και μετέφεραν την πολυνησιακή παράδοσή τους, αλλά και των μετέπειτα εγκατασταθέντων στη χώρα ευρωπαίων Νέο-Ζηλανδών.

Αυτό που αναδεικνύεται περισσότερο, όμως, είναι ο κόσμος των Maori. Με το «Kia ora, bro» που σημαίνει «Καλώς ήρθες/ Γεια σου, φίλε», Maori ηθοποιοί σε καλούν και σου δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις παραστάσεις για τις αρχαίες παραδόσεις του πολέμου και του καλωσορίσματος των ξένων. Έτσι έρχεσαι σε επαφή με τις γκριμάτσες και τα τατουάζ τους και έχεις την ευκαιρία να βιώσεις, για μερικές ώρες, τον τρόπο ζωής σαν να ήσουν μέλος της φυλής τους. «Στο τέλος, όλοι καταλήγουν να αγοράζουν βιβλία με μύθους των Maori και κοσμήματα με τις πράσινες πέτρες τους», σύμφωνα με τον Τομ Μίλαρντ, ο οποίος είναι νεοζηλανδικής καταγωγής και σπουδάζει στη Μελβούρνη. «Σίγουρα, πάντως αξίζει να αγοράσεις όσα περισσότερα αναμνηστικά γίνεται, όχι μόνο για τον εαυτό σου, αλλά και για συγγενείς και φίλους!», δήλωσε ο ίδιος με περιπαικτική διάθεση.

Φτάνοντας στο τέλος αυτού του ταξιδιού, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς κάποιον από τους αμέτρητους ζωολογικούς κήπους και τα πάρκα άγριων ζώων, για να δεις τα σπάνια και μη ζώα που βρίσκονται μόνο στη χώρα αυτή. Όπου κι αν κοιτάξεις, στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν αφίσες και διαφημίσεις για την ιδιαίτερη πανίδα τους. Συγκεκριμένα, περισσότερο διαφημίζονται τα kiwi, από τα οποία μάλιστα έχουν πάρει το παρατσούκλι τους οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας, οι σαύρες tuatara που είναι το κοντινότερο είδος σε δεινόσαυρο και τα πρόβατα που βρίσκονται όπου και να κοιτάξεις στην ύπαιθρο της χώρας. Επίσης, για τους λάτρεις του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να επισκεφθούν τις τοποθεσίες όπου έγιναν τα γυρίσματα για να συγκρίνουν το κατά πόσο τα τοπία των ταινιών άλλαξαν ψηφιακά στο πλαίσιο της ταινίας, καθώς και να δουν κάποια από τα σκηνικά που έχουν μείνει στη χώρα για τουριστικούς λόγους.

«Κάθε ταξίδι είναι μοναδικό… αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η «Γη του Μακριού Λευκού Σύννεφου» είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για κάθε ευρωπαίο πολίτη να δει κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι μια χώρα, της οποίας η ομορφιά είναι απερίγραπτη και χαράζεται για πάντα στην καρδιά και το μυαλό του ταξιδιώτη», σημείωσε η Εμιλία Δερμεδεσιώτης, Φιλανδή-Ελληνίδα φοιτήτρια στη Μελβούρνη.

Όπως είπε ο Αυγουστίνος Ιππώνος, ένα είναι σίγουρο:
«Ο κόσμος είναι σαν βιβλίο και όποιος δεν ταξιδεύει, διαβάζει μόνο την πρώτη σελίδα» !

Σύνταξη: Δήμητρα Φουρκαλίδου

logoNormal