Κλιματική Αλλαγή: Η ξηρασία και η σίτιση (τροφική αλυσίδα)

Όταν η γη ΔΕΝ θα είναι πλέον κατοικήσιμη (πιο σύντομα από ό, τι νομίζετε) μέρος 3ο

Περνώντας σε μια άλλη πτυχή του ζητήματος, την σίτιση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα κλίματα της γης διαφέρουν και τα φυτά ποικίλλουν. Αλλά ο βασικός κανόνας για τις καλλιέργειες δημητριακών που έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές με τη βέλτιστη θερμοκρασία λέει ότι για κάθε βαθμό θέρμανσης οι αποδόσεις μειώνονται κατά 10%. Ορισμένες εκτιμήσεις ξεπερνούν το 15% ή ακόμα και το 17%.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο πλανήτης είναι πέντε βαθμούς πιο ζεστός στο τέλος του αιώνα, μπορεί να έχουμε ως 50% περισσότερους ανθρώπους που θα πεινούν και 50% λιγότερη παραγωγή. Με τις πρωτεΐνες, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς η θερμοκρασία θα επηρεάσει τα ζώα και την διατροφή τους.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Η ξηρασία μπορεί να είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από τη θερμότητα, με ορισμένες από τις πλέον αρόσιμες γαίες του κόσμου να μετατρέπονται γρήγορα σε έρημο. Οι προβλέψεις για τον τελευταίο αιώνα είναι βασικά ομόφωνες: πρωτοφανείς ξηρασίες σχεδόν παντού, όπου παράγονται σήμερα τρόφιμα.

Μέχρι το 2080, εάν δεν υπάρξουν δραματικές μειώσεις των ρύπων, η νότια Ευρώπη θα είναι σε μόνιμη ακραία ξηρασία. Το ίδιο θα ισχύει και στο Ιράκ και στη Συρία και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Μέσης Ανατολής. Το ίδιο σε μερικά από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής. Κανένα από αυτά τα μέρη, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται για παραγωγή, δεν θα είναι αξιόπιστες πηγές τροφίμων.

Θυμηθείτε, ότι ήδη ζούμε σε ένα κόσμο όπου η πείνα είναι γεγονός για πολλούς ανθρώπους. Οι περισσότερες εκτιμήσεις θέτουν τον αριθμό υποσιτιζόμενων ανθρώπων σε 800 εκατομμύρια παγκοσμίως. Σε περίπτωση που δεν έχετε ακούσει, αυτή η άνοιξη έχει ήδη φέρει έναν πρωτοφανή λιμό στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι η επερχόμενη λιμοκτονία στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία και την Υεμένη θα μπορούσαν να σκοτώσουν 20 εκατομμύρια ανθρώπους το 2017.

Επιστημονική Επιφυλακτικότητα, Επιστημονική Φαντασία και Επιστήμη

Μεταξύ της επιστημονικής επιφυλακτικότητας και της επιστημονικής φαντασίας είναι η ίδια η επιστήμη. Το παρόν άρθρο, και όσα ακολουθήσουν στο pluralismos.gr, είναι το αποτέλεσμα δεκάδων συνεντεύξεων του nymag.com. Συνεντεύξεων του με κλιματολόγους και ερευνητές σε συναφείς τομείς και αντικατοπτρίζει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που θέτει η παρούσα σειρά άρθρων δεν είναι μια σειρά από προβλέψεις για το τι θα συμβεί. Αλλά είναι μια προειδοποίηση, ότι αυτό που θα συμβεί, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη αντίδραση. Είναι ένα πορτρέτο της κατάστασης που δείχνει προς τα που θα κατευθυνθεί ο πλανήτης μέσα από την απουσία επιθετικής δράσης.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Δείτε αμέσως παρακάτω
τα άρθρα της ιστοσελίδας μας
τα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Όταν η γη ΔΕΝ θα είναι πλέον κατοικήσιμη (πιο σύντομα από ό, τι νομίζετε)