Η Βρετανικη " μαυρη τρυπα " του κορονοϊου υψους £130 δις

Ορισμένες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου εστιάζουν σήμερα την προσοχή τους στην οικονομία μετά από τις χθεσινές προειδοποιήσεις για βαθιά ύφεση και τη διαρροή ενός εγγράφου του υπουργείου των Οικονομικών που υποδηλώνει αύξηση των φόρων και πάγωμα των μισθών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Βρετανικη
Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό ρεκόρ, καθώς η επιδημία του κορονοϊού έφτασε στην κορύφωσή της και η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάσχεση της εξάπλωσή της.
Η Βρετανικη ” μαυρη τρυπα ” του κορονοϊου υψους £130 δις
Η Daily Express αναφέρει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνδέσει τη “μαύρη τρύπα του κορονοϊού” – όπως χαρακτηριστικά γράφει – ύψους £130 δισ. με τον κρατικό προϋπολογισμό

Ωστόσο, οι Times επισημαίνουν ότι ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος έχουν προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό να μην αυξήσει το φόρο εισοδήματος ή να μειώσει τις δαπάνες.

Μέλος του υπουργικού συμβουλίου είπε στην εφημερίδα ότι η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και να “παγιώσει την ύφεση”. Ο ίδιος υπουργός υποστηρίζει ότι ο πρόσθετος δανεισμός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν “χρέος πολέμου” που να αποπληρώνεται για δεκαετίες.
Η Βρετανικη ” μαυρη τρυπα ” του κορονοϊου υψους £130 δις
Στην πρώτη σελίδα, η Daily Mirror σημειώνει ότι το πάγωμα των αμοιβών των γιατρών και των νοσοκόμων που ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού θα ισοδυναμούσε με “προδοσία των ηρώων μας του NHS”.

H εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν “σκανδαλώδης” και η κυβέρνηση πρέπει να μάθει τα διδάγματα από την κατάρρευση της οικονομίας του 2008 και να διασφαλίσει ότι το κόστος της ανάπτυξης δεν θα πέσει στους ώμους των ανθρώπων που θα το αντέξουν λιγότερο.
Η Βρετανικη ” μαυρη τρυπα ” του κορονοϊου υψους £130 δις
Και οι Financial Times συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την αύξηση των φόρων και τη λιτότητα, προσθέτοντας ότι “τώρα δεν είναι η ώρα να εκφράζονται ανησυχίες για το αυξανόμενο έλλειμμα”.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο των Οικονομικών θα πρέπει να παραμερίσει τις ανησυχίες του για το επίπεδο του χρέους και να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεται η οικονομία.

“Οποιαδήποτε συζήτηση για την αύξηση του φόρου εισοδήματος – ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων – είναι πρόωρη”, διαβάζουμε στους FT.
Η Βρετανικη " μαυρη τρυπα " του κορονοϊου υψους £130 δις