Συμβαντα της 22ας Μαιου

Ιστοριες της 22ας Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα








μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο


Πριν τον 19ο Αιώνα

334 π.Χ. Η Μάχη του Γρανικού ποταμού, αποτελεί την πρώτη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά των Περσών, η οποία τον καθιέρωσε ως μεγάλο στρατηλάτη και άνοιξε τις πύλες της Περσικής Αυτοκρατορίας στον μεγάλο στρατηλάτη.
337 Πεθαίνει ο Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 27/2/274)
1455 Ξεκινά ο Πόλεμος των Ρόδων στην Αγγλία. Ο δούκας της Υόρκης, Ριχάρδος, νικά και αιχμαλωτίζει το βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκο ΣΤ’.
1761 Στις ΗΠΑ, υπογράφεται το πρώτο ασφαλιστήριο ζωής στη Φιλαδέλφεια.

Στον 19ο Αιώνα

1813 Γεννήθηκε ο γερμανός συνθέτης κλασσικής μουσικής, Ρίχαρντ Βάγκνερ
1825 Δολοφονήθηκε για οικογενειακούς λόγους η Λασκαρίνα Πινότση, γνωστότερη ως Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης
1859 Γεννήθηκε ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, Βρετανός συγγραφέας μυθιστορημάτων μυστηρίου, με ήρωα το Σέρλοκ Χολμς
1885 Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας, Βίκτωρ Ουγκώ («Οι Άθλιοι»)
1894 Γεννιέται η λογοτέχνης Έλλη Αλεξίου.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1907 Γεννιέται ο Ερζέ, Βέλγος συγγραφέας, ο δημιουργός των “Περιπετειών του Τεν Τεν”.
1907 Γεννιέται ο sir Λόρενς Ολίβιε, σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για την εξαιρετική ερμηνεία του σε Σαιξπηρικούς ρόλους & για τον δεσμό του με την Βίβιαν Λη.
1924 Γεννιέται ο Σαρλ Αζναβούρ, Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός, Αρμενικής καταγωγής, με πραγματικό όνομα Βαγινάκ Αζναβουριάν.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1930 Στην Αθήνα αρχίζει η κατασκευή σημαντικών έργων, με τη φιλοδοξία να γίνει η πρωτεύουσα ευρωπαϊκή πόλη.
1939 Ιταλία, Ιαπωνία και Γερμανία υπογράφουν την “Ατσάλινη Συνθήκη”, που τις ενώνει οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1947 Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν)

1955 Στην Κύπρο, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Χαρίλαος Ξενοφώντος, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» της Λευκωσίας. Το εγχείρημα αποτυγχάνει, επειδή ο κυβερνήτης Άρμιτεϊτζ αναχωρεί από τον κινηματογράφο λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη.

1960  Ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος σεισμός πλήττει τη νότια Χιλή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 6.000 άνθρωποι. Το μέγεθός του υπολογίζεται στα 9,5 Ρίχτερ. Το τσουνάμι που προκαλεί, σκοτώνει ανθρώπους έως τη Χαβάη και την Ιαπωνία.

1963 Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βουλευτή της Ε.Δ.Α., Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα.

1967 Βρίσκεται στη Ρόδο, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1972 Η Κεϋλάνη κερδίζει την ανεξαρτησία της και μετονομάζεται σε Σρι Λάνκα, μετά από 24 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας.
1972 O Πρόεδρος των Η.Π.Α, Ρίτσαρντ Νίξον, επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση. Τον υποδέχονται με λαμπρή τελετή, ο Πρόεδρος Λεονίντ Μπρέζνιεφ και η Σοβιετική ηγεσία.
1973 Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου. Ακολουθούν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί εμπλεκομένων ή υπόπτων για συμμετοχή στο Κίνημα.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1999 Πεθαίνει ο Νίκος Δενδραμής, από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, έπαιξε δε με την Κυβέλη σε ηλικία 17 ετών.

Στον 21ο Αιώνα

2005 Πέθανε o Χαρίλαος Φλωράκης, αξιωματικός του ΕΛΑΣ την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στον Εμφύλιο. Αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

2006 Ο πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα «Το άτακτο εγγόνι», ένα από τα 82 έργα ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα που εκτέθηκαν σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s, πωλείται σε ιδιώτη στην τιμή του 1.082.000 ευρώ, η οποία αποτελεί ρεκόρ για έργο έλληνα ζωγράφου παγκοσμίως.
Ιστοριες της 22ας Μαιου
2017 Τρομοκρατικό χτύπημα με “ζωσμένο” καμικάζι το βράδυ στην πόλη Μάντσεστερ της Αγγλίας, μετά το τέλος νεανικής συναυλίας στο κατάμεστο Manchester Arena. Η ισλαμιστική οργάνωση ISIS, χαιρετίζει την εγκληματική ενέργεια με δεκάδες σκοτωμένα παιδιά και σοβαρούς τραυματισμούς.










Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων



Το “Έπος” του 2015





Το “Έπος” του 2015 στα διεθνή δίκτυα






Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες