Συμβαντα της 9ης Ιουνιου

Ιστοριες της 9ης Ιουνιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα









μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο


Πριν τον 19ο Αιώνα

411 π.Χ. Πραξικόπημα ολιγαρχικών εκδηλώνεται στην Αθήνα.
68 Αυτοκτονεί ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Νέρων, αφού η Σύγκλητος με ψήφισμά της, τον είχε κηρύξει ως δημόσιο κίνδυνο για την Ρώμη. (Γενν. 37)
1672 Γεννιέται στη Μόσχα, ο Μέγας Πέτρος, τσάρος της Ρωσίας.
1781 Γεννιέται ο Τζωρτζ Στέφενσον, Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής.


Στον 19ο Αιώνα

1815 Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου της Βιέννης, ένα από τα σημαντικότερα, στην ιστορία της Ευρώπης, στο οποίο μετείχε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Με Πρόεδρο τον ανθέλληνα Αυστριακό πολιτικό Κλέμενς φον Μέτερνιχ, προσπάθησε να αναδιατάξει τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης, μετά την ήττα του Ναπολέοντα, θεμελιώνοντας την αρχή της νομιμότητας.
1847 Πεθαίνει ο Βάσος Μαυροβουνιώτης, ήρωας της ελληνικής επανάστασης από το Μαυροβούνιο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βάσο Μπράγιοβιτς. (Γεν. 1797)
1870 Πεθαίνει ο Άγγλος συγγραφέας Charles Dickens, ο οποίος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος μυθιστοριογράφος της Βικτωριανής περιόδου.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1916 Ο Συμμαχικός στόλος καταπλέει στο Φάληρο και επιδίδει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη για διάλυση της Βουλής, προκύρηξη νέων εκλογών, αποστράτευση του ελληνικού στρατού και απομάκρυνση των γερμανόφιλων αξιωματικών (Εθνικός Διχασμός).
1917 Γεννιέται ο Έρικ Χομπσμπάουμ, βρετανός μαρξιστής διανοούμενος, από τους κορυφαίους ιστορικούς του 20ου αιώνα. (Θαν. 1/10/2012).


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1930 Συνωστισμός & διακοπή της κυκλοφορίας, δημιουργείται στην οδό Ερμού στην Αθήνα, από τον κόσμο που έρχεται να θαυμάσει την Μις Ευρώπη 1930, Αλίκη Διπλαράκου .
1935 Εκλογές για την Ε’ Εθνοσυνέλευση στην Ελλάδα έγιναν στις 9 Ιουνίου 1935. Δεν συμμετείχε το Κόμμα Φιλελευθέρων και τα συνεργαζόμενα κόμματα Αγροτικό Κόμμα, Προοδευτικό Κόμμα, Αγροτικό και Εργατικό Κόμμα και το Κόμμα Συντηρητικών Δημοκρατικών. Νικητές με 65% , ο συνασπισμός Παναγή Τσαλδάρη ( 255 έδρες ) και Γεώργιου Κονδύλη ( 32 έδρες )
1944 Ο Κόκκινος στρατός του Στάλιν εισβάλλει στο Karelian isthmus, στη Φινλανδία. Οι Γερμανοί, αρνούμενοι να υποχωρήσουν, τελικά ηττώνται μετά από σκληρές μάχες και η Σοβιετική Ένωση, ανακτά τα χαμένα εδάφη. Η Φινλανδία, στην μεταπολεμική περίοδο, θα μείνει γνωστή για την παθητική στάση που επέδειξε απέναντι στη Σοβιετική απειλή.


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1965 Γεννιέται ο Τζόνι Ντεπ, αμερικανός ηθοποιός.
1968 Γεννιέται η Ολυμπιονίκης του ύψους, Νίκη Μπακογιάννη.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1976 Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Βασίλης Χατζηπαναγής οδηγεί σε μεγάλη νίκη τον Ηρακλή επί του Ολυμπιακού με 6-5 στα πέναλτι. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξαν 4-4.

1988 Γεννιέται α Σωκράτης Παπασταθόπουλος, διεθνής έλληνας κεντρικός αμυντικός ποδοσφαιριστής (ΑΕΚ, Τζένοα, Μίλαν, Βέρντερ Βρέμης, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Άρσεναλ, Ολυμπιακός).
1995 Για πρώτη φορά τιμωρείται στην Αγγλία ο βιασμός άνδρα. Ο Andrew Richards, φυλακίζεται ισόβια για την απόπειρα βιασμού ενός νέου 18 χρονών. Ο κατηγορούμενος είχε ιστορικό επιθέσεων και βιασμών και ο δικαστής αποφάσισε ότι ήταν επικίνδυνος, ειδικότερα για τους νέους. Η υπόθεση Richards case, ήταν η πρώτη καταδίκη, σύμφωνα με το νέο δίκαιο για το βιασμό των ανδρών.


Στον 21ο Αιώνα

2010 Ανεξαρτητοποιούνται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός, εξέλιξη την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «αρνητική».
2012 Πεθαίνει η Ζωρζ Σαρή, ελληνίδα ηθοποιός και από τους σπουδαιότερους συγγραφείς παιδικών βιβλίων στη χώρα μας. (Γεν. 23/5/1925)










Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων



Το “Έπος” του 2015





Το “Έπος” του 2015 στα διεθνή δίκτυα






Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες