Συμβαντα της 21ης Μαιου

Ιστοριες της 21ης Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα








μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο


Πριν τον 19ο Αιώνα

1471 Γεννιέται ο Άλμπερτ Ντύρερ, Γερμανός ζωγράφος.

Στον 19ο Αιώνα

1819 Το πρώτο ποδήλατο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1850 Γεννιέται ο Τζουζέπε Μερκάλι, Ιταλός ηφαιστειολόγος, γνωστός για την κλίμακα μέτρησης Μερκάλι, που επινόησε.
1860 Βίλεμ Εϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Θαν. 29/9/1927)
1864 Τα Επτάνησα ενώνονται επίσημα με την Ελλάδα. Στο Κάστρο της Κέρκυρας υψώνεται η Ελληνική σημαία.
1881 Ιδρύεται ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός από την Κλάρα Μπάρτον.
1887 Η Ρουμανία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1901 Η Κρητική Βουλή ζητά με ψήφισμά της την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
1902 Γεννιέται ο Λεωνίδας Ζέρβας, έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης (σύνθεση Μπέργκμαν – Ζέρβα). (Θαν. 10/7/1980)
1904 Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), με πρώτο πρόεδρό της, το Ρομπέρ Γκεράν.
1908 Η πρώτη ταινία τρόμου, με τίτλο «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ», προβάλλεται στο Σικάγο.
1910 Γεννιέται η διάσημη πιανίστρια Τζίνα Μπαχάουερ.
1911 Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του Συντάγματος του 1864.
1919 Γεννιέται ο Τζορτζ Μίτσελ, αμερικανός επιχειρηματίας, ελληνικής καταγωγής, πρωτοπόρος στην οικονομική παραγωγή του σχιστολιθικού αερίου. Γεώργιος – Φειδίας Παρασκευόπουλος το ελληνικό του όνομα. (Θαν. 26/7/2013)
1921 Γεννιέται ο Αντρέι Ζαχάρωφ, Ρώσος φυσικός, που εναντιώθηκε στο σταλινικό καθεστώς στη Σοβιετική Ένωση και εξορίστηκε. Η Ευρωπαική Ένωση θέσπισε προς τιμήν του το “βραβείο Ζαχάρωφ”, που συμβολίζει την ελευθερία του πνεύματος.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1927 Ο πιλότος Τσαρλς Λίντμπεργκ φτάνει στο Λε Μπουρζέ Φιλντ του Παρισιού. Έχει ξεκινησει την προηγούμενη μέρα από το Λονγκ Άιλαντ για την πρώτη πτήση χωρίς διακοπή πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό.
1930 Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται πάνω στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.
1932 Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.
1932 Η Αμέλια Έρχαρτ μετά από μία πτήση διάρκειας 14 ωρών και 56 λεπτών, στη διάρκεια της οποίας αντιμετώπισε δυνατούς βόρειους ανέμους, συνθήκες παγετού και μηχανικά προβλήματα, προσγειώθηκε σε ένα βοσκοτόπι στο Κάλμορ (Culmore), βόρεια του Ντέρι (Derry) της Βόρειας Ιρλανδίας. Όταν ένας εργάτης του αγροκτήματος τη ρώτησε «Πέταξες από μακριά;» η Αμέλια απάντησε «Από την Αμερική». Το σημείο προσγείωσης της είναι σήμερα έδρα ενός μικρού μουσείου του Κέντρου Αμέλια Έρχαρτ (Amelia Earhart Centre).
1938 “Εδώ Αθήναι”. Με τον τίτλο αυτό βγαίνει στον αέρα η πρώτη επίσημη εκπομπή της ΥΡΕ (Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών) από τους ραδιοθαλάμους Ζαππείου στην Αθήνα.

1940 Οι Γερμανοί ναζί, μια “ειδική ομάδα”, σκοτώνουν πάνω από 1.500 άτομα, ψυχικά ασθενείς, σε Νοσοκομείο στην Ανατολική Πρωσία. Μετά το τέλος της επιχείρησης, έδωσαν αναφορά στα κεντρικά του Βερολίνου ότι οι ασθενείς “successfully evacuated”, ήτοι επιτυχώς εκκενώθησαν.
1941 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και κατά τη Μάχη της Κρήτης, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1945 Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.
1945 Στο Οχάιο των ΗΠΑ, ο Αμερικανός ηθοποιός Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ παντρεύεται την ηθοποιό Λορίν Μπακόλ.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1981 Ο Φρανσουά Μιτεράν γίνεται ο πρωτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν.
1986 Γεννιούνται τα πρώτα τρίδυμα με εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα. Ήταν ο γνωστός τραγουδιστής Κωνσταντίνος Αργυρός και τα αδέλφια του.
1991 Ο τέως Πρωθυπουργός της Ινδίας, Rajiv Gandhi, δολοφονείται, κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας των εκλογών, από βόμβα που εξερράγη κρυμμένη μέσα σε καλάθι με λουλούδια. Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Κανένας επίσημα δεν ανέλαβε την ευθύνη, όμως λέγεται ότι μια βίαιη οργάνωση της Sri Lanka, η LTTE για τους Τamils, ήταν υπεύθυνη. Η δολοφονία που σόκαρε τον κόσμο, σηματοδότησε τη λήξη της δυναστείας των Nehru, που είχαν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, μετά την απελευθέρωση από τη Βρετανική κυριαρχία. Ηταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.
1995 Πραγματοποιείται στην Ελλάδα η πρώτη κατεδάφιση με δυναμίτη στο 15ώροφο και επί 30 χρόνια ημιτελές κτίριο του Ερυθρού Σταυρού, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Σλίμαν.
1996 Ποινή κάθειρξης 21 ετών επιβάλλει το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χαλκίδας στον βιομήχανο Ιωσήφ Βαγιωνή, για το φόνο της ερωμένης του Νέλλης Πίσχου. Ο συνήγορος του καταδικασθέντος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει λόγο για προαποφασισμένες απόψεις, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου Χριστοφόρη Μπακατσέλου καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές από τον κ. Λυκουρέζο.
1997 «Αισθητή βελτίωση σημείωσε η ελληνική οικονομία, καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης, ο πληθωρισμός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και ενισχύθηκε η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.» Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
1999 Πέθανε ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής, Φρέντυ Γερμανός.

Στον 21ο Αιώνα

2003 Πέθανε ο Αλεχάντρο Ντε Τομάζο, ιταλοαργεντινός ραλίστας και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων (De Tomaso). (Γεν. 10/7/1928)
2005 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδας η Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι «My Number One» σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδας στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

2006 Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Κύπρο. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ λαμβάνουν από 18 έδρες, το ΔΗΚΟ 11, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 5, το ΕΥΡΩΚΟ 3 και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 1 έδρα.
2006 Το Μαυροβούνιο αποφασίζει σε δημοψήφισμα με πλειοψηφία 55,5% την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος και τη διάλυση του ομόσπονδου κράτους Σερβίας – Μαυροβουνίου.
2006 Πέθανε ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος, έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.» και του ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας». (Γεν. 1917)
2018 Πέθανε ο Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης. Πρωτοπόρος του stand-up comedy στην Ελλάδα διακρίθηκε για την οξεία σάτιρά του, που ανέδειξε και διακωμώδησε τις αντιφάσεις της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από την υποκριτική, διακόνησε την ζωγραφική, την ποίηση, την πολιτική και τον αθλητισμό.











Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων



Το “Έπος” του 2015





Το “Έπος” του 2015 στα διεθνή δίκτυα






Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες