Συμβαντα της 17ης Μαιου

Ιστοριες της 17ης Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα



Στις 17 Μαΐου 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποχαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Για το λόγο αυτό, το 2004, η 17η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Διφοβίας.

Ακόμα και σήμερα όμως εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλο τον κόσμο διώκονται, κακοποιούνται, υπόκεινται διακρίσεις και στοχοποιούνται για αυτό που είναι.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι μικρές, φαινομενικά ανώδυνες κινήσεις που δυσχεραίνουν ή πληγώνουν την καθημερινότητα, σε άλλες οδηγούν μέχρι τον θάνατο, όπως στην περίπτωση του 20χρονου Ιρανού Alireza Fazeli-Monfared που την προηγούμενη εβδομάδα φέρεται να αποκεφαλίστηκε από τον αδελφό του για "λόγους τιμής".

Σε αυτό το προσωπικό βίντεο που γυρίστηκε τα τέλη του 2020 και αποτελεί απόσπασμα ενός μεγαλύτερου project της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Athens State Orchestra για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σας καλώ να φανταστείτε τη ζωή σας ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, να αναλογιστείτε για λίγα λεπτά πώς βιώνουν την καθημερινότητα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η ορατότητα είναι σημαντική, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδικούν την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, αυτοί είναι οι λόγοι που έχει μεγάλη σημασία η σύσταση της Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα, υπό τον Πρωθυπουργό.

#IDAHOT2021



17/5/1976 – 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξαγωγέων

17/5/1977 – 13η Σύνοδος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Σύνδεση της Ελλάδας – ΕΟΚ






μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο


Πριν τον 19ο Αιώνα

1510 Πεθαίνει ο Αναγεννησιακός Ιταλός ζωγράφος Σάντρο Μποτιτσέλλι, με γνωστότερα έργα του την Αλληγορία της Άνοιξης & την Γέννηση της Αφροδίτης.

1727 Πέθανε η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Αικατερίνη Α’.

1746 Γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός, Έντουαρντ Τζένερ, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά και άνοιξε το δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας.

1792 Ιδρύεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street. 24 χρηματιστές, που συναλλάσσονταν στην περιοχή, συγκεντρώνονται σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης και συμφωνούν να συνεργάζονται μόνο μεταξύ τους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια του χρηματιστηρίου της Νέα Υόρκης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

Στον 19ο Αιώνα

1809 Ο Ναπολέοντας ανακοινώνει την προσάρτηση των παπικών κρατιδίων στη γαλλική αυτοκρατορία.

1814 Η διοίκηση του Μονακό περνά από τη Γαλλία στα χέρια της Αυστρίας.

1846 Ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ, παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σαξόφωνο.

1873 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπαρμπίς. 

1875 Γεννιέται στην Πάτρα ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, διαπρεπής νομικός, Υπουργός επί κυβερνήσεων Ελευθερίου Βενιζέλου και Πρωθυπουργός. Μαζί τον Βενιζέλο, ο Μιχαλακόπουλος, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη των Σεβρών (1920) και της Λωζάνης (1923), που οριοθέτησαν τα σύνορα της Ελλάδας.

1895 Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Ομόνοια, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1902 Ανακαλύπτεται ο “Μηχανισμός των Αντικυθήρων” από τον Έλληνα αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη (το 1901, σύμφωνα με άλλες πηγές). Ο μηχανισμός συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σήμερα, πλήρως ανεπτυγμένος και τεχνικά-ιστορικά αναλυμένος, εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, συγκεντρώνοντας το θαυμασμό των επισκεπτών.

1911 Γεννιέται η Ιρλανδή ηθοποιός Maureen O΄Sullivan, η πρώτη Jane του Ταρζάν, συμπρωταγωνίστρια απέναντι στον Τζώνυ Βαισμίλλερ (Ταρζάν). Η Ο΄Sullivan είναι η μητέρα της ηθοποιού Mia Farrow.

1914 Υπογράφεται το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, από το Αλβανικό κράτος. Ήδη από τις 26 Απριλίου 1914, είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, κατόπιν αγώνων των Ελλήνων σε μάχες και της συμμετοχής της προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης των Βορειοηπειρωτών, με ηγέτη τον διορατικό Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο.

1918 Στην περίφημη μάχη του Σκρα, οι Έλληνες νικούν τους Γερμανο-Βουλγάρους.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1929 Στις ΗΠΑ, φυλακίζεται ο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε με καταδίκη ενός έτους, για πρώτη φορά στην περιβόητη εγκληματική σταδιοδρομία του.

1931 Γεννήθηκε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας (Θαν. 6/12/2014)

1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και η Γερμανία καταλαμβάνει τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο και ξεκινά την εισβολή στη Γαλλία.

1943 Ελληνική Ραδιοφωνία: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.

1943 Γεννήθηκε η Βίκυ Μοσχολιού, ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. (Θαν. 16/8/2005)

1944 Ξεκινά η Σύσκεψη του Λιβάνου (17-20/5/1944), που έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1949 Η Βρετανία ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Δουβλίνου, αλλά επαναλαμβάνει ότι το Μπέλφαστ ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1960 Πεθαίνει ο Ιωάννης Γεωργιάδης, έλληνας καθηγητής της ιατρικής και χρυσός Ολυμπιονίκης της σπάθης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. (Γεν. 29/3/1874)

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1996 Επίθεση κατά των ιδιοκτητών και εκδοτών ΜΜΕ, κατονομάζοντας τους Βαρδή Βαρδινογιάννη, Σωκράτη Κόκκαλη, Κώστα Σαραντόπουλο, Γιώργο Μπόμπολα και Θωμά Λιακουνάκο, κάνει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν τα μέσα που διαθέτουν για να κερδίζουν εργολαβίες και προμήθειες οι άλλες τους εταιρείες.

1995 Ο Ζακ Σιράκ αναλαμβάνει την Προεδρία της Γαλλίας.

1998 Ο Στέλιος Μανωλάς, ένας απο τους πληρέστερους έλληνες αμυντικούς, κρεμά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, στον αγώνα ΑΕΚ – Ξάνθη (2-0) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

1999 Ο Εχούντ Μπάρακ εκλέγεται πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Στον 21ο Αιώνα

2012 Πεθαίνει η Donna Summer, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ, αποκαλούμενη και disco queen.










Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων



Το “Έπος” του 2015








Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες