Στη Λεσχη των Φιλελευθερων

Ο πατέρας του Έθνους Ελευθέριος Βενιζέλος πέθανε σαν σήμερα πριν 80 χρόνια.
Στις 4 Νοεμβρίου 1920, τρεις μέρες μετά τις εκλογές όπου οι Έλληνες τού γύρισαν την πλάτη,
ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναχώρησε από την Ελλάδα, αφού προηγουμένως απευθύνθηκε με διάγγελμά του προς αυτούς:

«Ουδεμίαν πικρίαν δοκιμάζω […] Προς δε τους φίλους μου διά να ζητήσω παρ’ αυτών όπως μη παύσουν να υποτάσσουν το συμφέρον του κόμματος εις το συμφέρον του Κράτους και συνεπώς μη προβαίνουν ποτέ εις καμμίαν πράξιν ή ενέργειαν πριν εξετάσουν τίνα επίδρασιν δύναται να έχη αύτη επί του κοινού συμφέροντος».

Ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Η απώλεια της Ιωνίας, δυόμισι χιλιάδων ετών Ελληνικής γης.

(Διαβάζει ο Στέφανος Στεφάνου, ιδιαίτερος γραμματέας του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Ηχογραφημένη ομιλία του στη Λέσχη των Φιλελευθέρων, 1/3/1964)


Δημήτρης Αλικάκος





Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος διάβασε στη βουλή τον επικήδειό του!

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου 1936. Όμως ο ίδιος είχε εκφωνήσει τον δικό του επικήδειο από το βήμα της βουλής, 4 χρόνια νωρίτερα! Ήταν Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου 1932. Η βουλή συνεδρίαζε αρχικά για να αποτίσει φόρο τιμής στον πολιτικό και νομικό, Παναγιώτη Αραβαντινό και στη συνέχεια να ψηφίσει νομοσχέδια. Ο Βενιζέλος, στο τελευταίο του διάστημα ως πρωθυπουργός, είχε αντιπαράθεση με τον αρχηγό του Αγροτικού – Εργατικού Κόμματος, Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Παίρνοντας το λόγο θέλησε να απαντήσει στοην κριτική του Α. Παπαναστασίου, με ένα τρόπο πραγματικά παράξενο. “Είμαι βέβαιος ότι όταν αποθάνω ένα από τους λόγους που θα απαγγελθεί, θα είναι και από τους καλύτερους, θα είναι εκείνος που θα εκφωνηθεί από τον αρχηγόν του Αγροτικού και Εργατικού Κόμματος”. Και εννοούσε βέβαια τον Παπαναστασίου. Ο τελευταίος του απάντησε ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή ο Βενιζέλος να διάβαζε τον επικήδειο του Παπαναστασίου. Δεν το εύχομαι, του απάντησε ο Κρητικός πολιτικός. “Από τούδε προβλέπω τί θα είπη”, πρόσθεσε και άρχισε να διαβάζει τον δικό του αυτό- επικήδειο, τον οποίο παρουσιάζουμε από τα αρχεία των πρακτικών της βουλής!

“Ο προκείμενος νεκρός, αγαπητοί φίλοι, ήτο ένας αληθινός άνδρας, με μεγάλο θάρρος, με αυτοπεποίθησιν και δι’ εαυτόν και διά τον λαόν, τον οποίον εκλήθη να κυβερνήση. Ίσως έκαμε πολλά σφάλματα, αλλά ποτέ δεν του απέλειπε το θάρρος, ποτέ δεν υπήρξε μοιρολάτρης, διότι ποτέ δεν επερίμενε από την μοίραν να ίδη την χώραν του προηγμένην. Αλλά έθεσε εις την υπηρεσίαν της όλον το πυρ που είχε μέσα του, κάθε δύναμιν ψυχικήν και σωματικήν”.

Δείτε το βίντεο με το ηχητικό ντοκουμέντο από το απόσπασμα της ομιλίας του Ελευθερίου Βενιζέλου