Ιστορίες της 22ας Ιουλίου

Συμβαντα της 22ας Ιουλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

λίγο παρακάτω τα άπαντα








μετά απο τα άπαντα η συνέχεια των βίντεο





Πριν τον 19ο Αιώνα

1613 Γεννιέται ο Μιχαήλ Ι της Ρωσίας (πλήρες όνομα : Μιχαήλ Φιόντοροβιτς Ρομάνοφ, Михаи́л Фёдорович Рома́нов). Έγινε τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου και ο πρώτος τσάρος της δυναστείας των Ρομάνοφ μετά την Εποχή των Αναστατώσεων (1613) όταν ανέλαβε να κυβερνήσει για τρεις αιώνες. Ήταν ο γιος του Φιόντορ Νίκιτιτς Ρομάνοφ (αργότερα γνωστός ως Πατριάρχης Φιλαρέτ) και της Ξένιας (αργότερα γνωστής ως Μάρθας). Ήταν επίσης ο ανιψιός του Φιόντορ Ι, της Αναστασία Ρομάνοβνα (αδερφής του παππού του) και του τσάρου Ιβάν IV της Ρωσίας. Η ανάληψη της θέσης του τσάρου από τον Μιχαήλ Α’ σηματοδότησε το τέλος της Εποχής των Αναστατώσεων (1598-1613).


Στον 19ο Αιώνα

1882 Γεννιέται ο Έντουαρντ Χόπερ, αμερικανός ζωγράφος, που απεικόνισε στους πίνακές του τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου. (Θαν. 15/5/1967)
1887 Γεννήθηκε ο Γερμανός φυσικός, Γκούσταβ Χερτζ,  που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
1895 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός (Λευκορώσος) αεροναυπηγός Πάβελ Σουχόϊ, βραβευμένος –μεταξύ άλλων- δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο της ΕΣΣΔ και τρεις φορές με το μετάλλιο Λένιν. Διετέλεσε βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ την περίοδο 1958-1974.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1906 Μακεδονικός αγώνας: Οι Βούλγαροι πυρπολούν την Στενήμαχο και επιδίδονται σε σφαγές Ελλήνων κατοίκων.
1910 Στη Ρωσία, τα χειρόγραφα του Τολστόι καταστρέφονται από φωτιά στην κατοικία του συγγραφέα.
strong>1920 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Έλληνας μυθιστοριογράφος, ποιητής, διηγηματογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, από τους πρωτοπόρους του δημοτικισμού και του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. (Γεν. 11/5/1868)


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1927 Ιδρύεται η Ρόμα από τη συνένωση τριών ομάδων της Ρώμης, της Ρόμαν, της Άλμπα-Αουντάτσε και της Φορτιτούντο-Προ Ρόμα. Πρωτοστάτης της ίδρυσης και ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ο οποίος, αν και οπαδός της συμπολίτισσας Λάτσιο, επιθυμεί την ύπαρξη δύο ισχυρών ομάδων στη Ρώμη που θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ομάδες του Βορρά.
1929 Επίσημο τουρκικό ανακοινωθέν αναγγέλλει τη διακοπή των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.
1932 Γεννήθηκε ο διάσημος σχεδιαστής μόδας, Όσκαρ ντε λα Ρέντα.
1932 Πέθανε ο Ερίκο Μαλατέστα, ιταλός αναρχοκομμουνιστής, φίλος του Μπακούνιν. Πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του μεταξύ φυλακής και εξορίας. (Γεν. 14/12/1853)
1933 Ο Αμερικανός Γουίλι Ποστ γίνεται ο πρώτος πιλότος που κάνει το γύρο του κόσμου, οδηγώντας ένα μονοπλάνο της Λόκχιντ.
1934 Ο Τζον Ντίλιγκερ, αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ’ αριθμ. 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI,πέφτει νεκρός μπροστά σε θέατρο στο Σικάγο από τον πράκτορα του FBI, Μέλβιν Πάρβις. Έως τότε είχε καταφέρει να αποδράσει δύο φορές και να κλέψει πάνω από 20 τράπεζες. Για τους Αμερικάνους που έχασαν τα σπίτια τους ήταν ο λαϊκός ήρωας, ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών. Αντίθετα, για την αστυνομία ήταν το «καθίκι» που τους ξέφευγε συνέχεια. (Γεν. 22/6/1903)
1940 Ιδρύεται στη Βρετανία η Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOE), με βασικό ρόλο στην κατασκοπία, τη διενέργεια καταδρομών και δολιοφθορών στην κατεχόμενη Ευρώπη. Η SOE είχε δράση και στην Ελλάδα.
1942 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος. Την ημέρα αυτή ξεκινά η συστηματική απέλαση των Εβραίων προς την Τreblinka της Πολωνίας. Μεταφέρονται από το γκέτο της Βαρσοβίας σε ένα πρόσφατα κατασκευασμένο στρατόπεδο εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα. Από τις 17 Ιουλίου ο Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS, όρισε ως διοικητή του νέου στρατοπέδου τον Ρούντολφ Χες, ο οποίος είχε και τη διοίκηση του στρατοπέδου του Άουσβιτς.
1943 500.000 λαού στην κατεχόμενη Αθήνα με κάλεσμα του ΕΑΜ πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στη Βουλγαρία ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ως τον Αξιό. Τα γερμανικά τανκς επιχείρησαν χωρίς επιτυχία να διαλύσουν τις φάλαγγες των διαδηλωτών, 30 από τους οποίους πέφτουν νεκροί, 200 τραυματίζονται και 500 συλλαμβάνονται.Ο Χίτλερ αναγκάζεται να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».
1943 Η Ελβετία απαγορεύει κάθε ναζιστικό κόμμα ή οργάνωση.
1944 Ολοκληρώνει τις εργασίες της η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροια της Συνόδου υπήρξε μεταξύ άλλων, η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT) καθώς και η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1944 Έπειτα από σκληρές μάχες με τους Ναζί η δεξιά πτέρυγα του 1ου Λευκορωσικού Μετώπου του Κόκκινου Στρατού απελευθερώνει την πρώτη μεγάλη Πολωνική πόλη Χελμ, η οποία γίνεται και η πρώτη έδρα της Πολωνικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.
1949 Εγκαινιάζεται η σήραγγα Κιούρκων, μήκους 7.140 μ. κάτω από την Πάρνηθα, προκειμένου να ενισχυθεί η ύδρευση των Αθηνών.
1949 Γεννήθηκε ο Λάσε Βίρεν, φιλανδός δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Υπήρξε ο μόνος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια σε δύο συνεχόμενες διοργανώσεις, στα 5 και 10 χιλιόμετρα (1972, 1976). Κάποια στιγμή μετά τις νίκες του υπήρχαν φήμες για τον τρόπο που τις είχε κερδίσει, οι οποίες όμως, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1955 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός, Γουίλεμ Νταφόε.
1959 Λήγει η δίκη του Μανόλη Γλέζου κι άλλων αγωνιστών της Αριστεράς ενώπιον του Τακτικού Στρατοδικείου Αθηνών. Καταδικάζονται σε φυλάκιση, εκτόπιση και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
1969 Γεννήθηκε η Δέσποινα Βανδή, ελληνίδα τραγουδίστρια.
1974 Στην Κύπρο, ο πρόεδρος – μαριονέτα της χούντας, Νίκος Σαμψών, κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στη θέση Αγύρτα. Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 5:00 μ.μ., αλλά οι Τούρκοι εισβολείς την παραβιάζουν.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1980 Ο πρωταθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Στέλιος Μυγιάκης του Εθνικού ΓΣ κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας.

1987 Πρωτοφανής καύσωνας (συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας) πλήττει την Ελλάδα. Μέχρι τις 29 Ιουνίου η θερμοκρασία θα βρίσκεται σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σε 1.300 η επίσημη εκτίμηση των νεκρών (1.115 στην Αθήνα).
1991 Παλαιοντολογικά ευρήματα από ανθρωποειδή, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους και αντιλόπες, ηλικίας 8-10 εκατομμυρίων ετών, αποκαλύπτονται στη Νικήτη Χαλκιδικής.
1991 Την ίδια μέρα στην Τουρκία, το συνταγματικό δικαστήριο αποφαίνεται, πως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας είναι παράνομο και διατάζει το κλείσιμό του.
1995 Χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, όπου κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία με 91-73. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Ευθύμης Ρεντζιάς που έκανε το triple-double (33π – 21 ριμπ -10 τάπες) και δύο χρόνια μετά θα μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα. Τα υπόλοιπα παιδιά, ο Δημήτρης Παπανικολάου (21), ο Γιώργος Καράγκουτης (3), ο Νίκος Χατζής (8), ο Γιώργος Καλαϊτζής (3), ο Μιχάλης Κακιούζης (19), ο Παναγιώτης Μπαρλάς (3) και ο Βασίλης Σούλης (1) θα κάνουν μεγάλη καριέρα στις ομάδες τους.

1996 Συγκλονιστική αναμέτρηση Βαλέριου Λεωνίδη- Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου στα 64 κιλά της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Ο Λεωνίδης παίρνει τελικά το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο έχοντας σηκώσει 145 κιλά στο αρασέ, 187.5 στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 332.5 στο σύνολο. Για τον Σουλεϊμάνογλου είναι το τρίτο συνεχόμενο χρυσό σε Ολυμπιάδα.


Στον 21ο Αιώνα

2013 Ο 33χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού Σπύρος Γιαννιώτης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 10 χλμ ανοικτής θαλάσσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βαρκελώνης με 1:49:11.8. Αυτό είναι το 2ο συνεχόμενο χρυσό και 4ο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για τον πρωταθλητή μας που γίνεται ο γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ανοιχτή θάλασσα. Ο Λουρτζ κατακτά τη δεύτερη θέση με 1:49:14.5, ενώ ο Μελλούλι, χρυσός πριν από λίγες μέρες στα 5χλμ καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 1:49:19.2.

2018 Πεθαίνει ο Μάνος Ελευθερίου. Ήταν ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος. Είχε γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα εργάστηκε ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.





Ιστορίες της 22ας Ιουλίου





Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων





Το “Έπος” του 2015

Το “Έπος” του 2015





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες