Στα “λημέρια” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

H ζωή μου στο Stratford-upon-Avon

Εδώ και λίγα χρόνια ζω στην πόλη του Σαίξπηρ το Stratford-upon-Avon. Βρίσκεται στα midlands βορειοδυτικά του Λονδίνου μία ώρα με το τρένο και περίπου δύο ώρες οδικώς (ανάλογα με την κίνηση που θα συναντήσεις).

Γράφει και περιγράφει η Jenny Sountoulidou

Το Stratford είναι μια πολύ όμορφη, μικρή σχετικά πόλη που όμως έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει κανείς. Από κωπηλασία ή βόλτα με βάρκα στο ποτάμι μέχρι θέατρο το βράδυ.

To στολίδι της πόλης είναι το θέατρο αφιερωμένο στο Σαίξπηρ φιλοξενεί κάθε χρόνο παραστάσεις του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα και όχι μόνο, πληροφορίες για παραστάσεις εδώ: https://www.rsc.org.uk/ .

Κατάφερα να πάω σε μια παράσταση και πραγματικά ο χώρος μέσα είναι υπέροχος. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή.

H πόλη είναι πολύ ζωντανή κυρίως λόγο του θεάτρου. Καθημερινά θα δείς κόσμο έξω το βράδυ να κατευθύνεται προς το θέατρο και να γευματίζει πριν ή μετά την παράσταση στα γύρω εστιατόρια. Φυσικά όπως σε όλη την Αγγλία έτσι και εδώ η διεθνείς κουζίνα έχει την τιμητική της. Πολλά ινδικά, ταιλανδέζικα, κινέζικα αλλά ευτυχώς για εμάς και ένα Ελληνικό εστιατόριο http://www.el-greco.co.uk/ με πολύ καλό φαγητό που επισκεπτόμαστε συχνά για ευνόητους λόγους. (pluralismos.gr : επίσης fish and chips με ελληνικές “καταβολές” στα Barnabys)
Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Σαίξπηρ. Πάρα πολλά σχολεία απ’ όλο τον κόσμο έρχονται στο Stratford για να επισκεφτούν το σπίτι του μεγάλου συγγραφέα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ https://www.shakespeare.org.uk/visit/
Προσωπικά δεν έχω καταφέρει να πάω ακόμη αλλά σίγουρα θα το κάνω τους επόμενους μήνες. Πολύ συχνά το καλοκαίρι γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στο σπίτι του Σαίξπηρ στο πίσω μέρος που έχει έναν πολύ όμορφο κήπο. Πάντως και να μην ξέρεις ότι ήλθες στην πόλη του Σαίξπηρ το καταλαβαίνεις αμέσως! Υπάρχει μια ατμόσφαιρα Σαιξπηρική τριγύρω.

Κάτι ακόμη που μου αρέσει στην πόλη είναι ότι μπορείς να βρεθείς στο κέντρο της σε 20 λεπτά περπάτημα το πολύ σε όποιο σημείο και αν μένεις. Ωραίο πράγμα να μπορείς να κάνεις περπατώντας δουλειές ή ψώνια. Και το ποδήλατο είναι καλή ιδέα!

Από εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες αρκετές γιατί υπάρχει το leisure centre όπου μπορείς να βρεις πισίνα, γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου φυσικά, γυμναστήριο και διάφορα clubs.
Τα ξενοδοχεία της περιοχής πολλά από παλιά tudor houses μέχρι σύγχρονα με spa. Πολύ κοντά στο Stratford βρισκονται και αρκετά χωριά της περιοχής του Cotswolds. Μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής xωριά όπου το χαρακτηριστικό τους είναι η ιδιαίτερη πέτρα που χρησιμοποιούν στην κατασκευή των σπιτιών.
Μερικά πολύ όμορφα χωριά που έχω επισκεφθεί είναι το Broadway, Bourton on the water, Chipping Campden αλλά θα γράψω αναλυτικά για την περιοχή σε επόμενο post.
Νομίζω πως μια καλή εποχή για να την επισκεφτεί κανείς την περιοχή είναι άνοιξη, καλοκαίρι και γιατί όχι και φθινόπωρο! Το φθινόπωρο στην Αγγλία ο καιρός είναι μαλακός και τα χρώματα της φύσης καταπληκτικά !

Jenny Sountoulidou



Διαβάστε επίσης απο την Jenny Sountoulidou