Επινοηθηκε η εκφραση “ καταθλιψη της διαιτας ”

Ψυχολογικές επιδράσεις της νηστείας

Η νηστεία ως μια ολιστική μέθοδος δεν λειτουργεί μόνο στο φυσικό επίπεδο αλλά και στην αρμονία της ψυχικής μας κατάστασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που νηστεύουν τακτικά, ανυπομονούν εβδομάδες εκ των προτέρων, επειδή έχουν ήδη βιώσει την αίσθηση της ευημερίας που έρχεται μαζί της.


Τοξικοτητα στο παχυ εντερο


Ένας παθολόγος που γνωρίζω δεν αντέχει να ακούσει για νηστεία. Η ιδέα του να μην τρώει για μερικές ώρες τον φοβίζει επειδή οραματίζεται την εξάντληση του σώματος του που θα πρέπει να αντέξει. όλα είναι θέμα στάσης !

Ένα άτομο με εμπειρία στη νηστεία γνωρίζει ότι το συναίσθημα της πείνας υποχωρεί και εξαφανίζεται μετά από λίγες ώρες.

Κάποιος άλλος φαντάζεται να περιπλανιέται σαν πεινασμένος λύκος για μέρες και να μένει αγχωμένος για πολλές ημέρες.

Η μελέτη της Μινεσότα, που χρονολογείται από το 1956, έδειξε ότι οι στρατιώτες που στάλθηκαν στην έρημο για 35 ημέρες και που τους είχε δοθεί, το ήμισυ των συνηθισμένων τροφίμων τους, έγιναν επιθετικοί ή είχαν κατάθλιψη.

Η έκφραση «κατάθλιψη της δίαιτας» (κατάθλιψη μείωσης βάρους) επινοήθηκε. Τώρα αυτή η ερμηνεία διορθώθηκε.

Κατάλληλα προγράμματα μείωσης βάρους καθώς και νηστεία , φέρουν την ανύψωση της διάθεσης και την αυτοεκτίμηση, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελούνται εκουσίως και με προσοχή από ειδικούς.

Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα οι γιατροί και οι διαιτολόγοι, που γνώρισαν την πείνα κατά τη διάρκεια του πολέμου, δείχνουν μια αρνητική στάση στη λέξη νηστεία. Είναι σχεδόν αδύνατο να τους αλλάξουμε το μυαλό.

Σε αντίθεση με αυτή την αντίδραση, η νεότερη γενιά είναι πολύ πιο ανοιχτή στη νηστεία και την αυτογνωσία.


Τοξικοτητα στο παχυ εντερο


Οι εξειδικευμένοι ιατροί στη νηστεία επιβεβαιώνουν ότι κατά τη νηστεία, η διάθεση βελτιώνεται γενικά μέσα σε λίγες μέρες ή και ώρες.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αυθόρμητα συναισθήματα ευτυχίας και συνθήκες ευφορίας.

Σήμερα, οι διαδικασίες αυτές τεκμηριώνονται σε διεθνώς αναγνωρισμένα ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα ζωής.